19 березня - 85 років від Дня народження Ліни Костенко

Сьогодні, 19 березня, видатна українська письменниця відзначає 85-річчя

/Files/images/kostenko.jpg
Ліна Костенко – перлина сучасної української літератури. Її твори не лише цікаві та влучні, а й глибоко актуальні. Уже багато років вона залишається справжнім борцем з неправдою, показовістю, пристосуванством, а зброя її – твори. Вона вміє зачепити, змусити думати, мріяти та діяти. Твори Ліни Костенко перекладені англійською, білоруською, естонською, італійською, німецькою, словацькою та французькою мовами. Сьогодні видатна українка святкує свій ювілей. Ліна Костенко - з родини вчителів. З ранніх років їй прищеплювали високі моральні, етичні та естетичні смаки, подавали літературні, фольклорні та історичні взірці для наслідування.

Ліна Костенко завжди переймалася долею України, вона була дисиденткою за радянських часів, через що на тривалий час була виключена з літературного процесу. І не дивно, адже її творчості того періоду притаманні запальність, критика влади та тодішнього режиму.

Письменниця завжди актуальна, і з часом значення її творчості тільки зростає. Вона є автором багатьох романів, поем, збірок поезій. Перу Костенко належить і кіносценарій "Перевірте свої годинники", написаний у 1963 році спільно з Добровольським. Однак фільм, знятий в 1964 році про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни, так і не вийшов на екрани. Стрічку переробили, перейменували на "Хто повернеться – долюбить", але зміни були такими, що Костенко відмовилася від авторства.

Ліна Костенко є почесним професором Києво-Могилянської академії, почесним доктором інших вишів, лауреатом багатьох премій. А від звання Героя України відмовилася зі словами "Політичної біжутерії не ношу!".

/Files/images/костенко.jpg

Пропонуємо найцікавіші цитати видатної української письменниці про жіночність, кохання та свободу.

  1. Людям не те що позакладало вуха – людям позакладало душі.
  2. У кожної нації свої хвороби. У Росії - невиліковна.
  3. Те, що діється тепер у світі, - це кошмар, що приснився людству. Потім його назвуть Історією і приплюсують до попередніх кошмарів.
  4. Марудна справа – жити без баталій. Людина від спокійного життя жиріє серцем і втрачає талію.
  5. Критична маса катастроф заклинює до неможливості їх сприймати.
  6. Демократія тим і добра, що при демократії не держава руйнує людину, а людина будує державу.
  7. Жінки довше переживають образу, незалежно від того, вони образили чи їх ображено.
  8. Жінка як музика: її можна любити, навіть не дуже розуміючи.
  9. Важко любити розумну жінку. Завжди боїшся впасти у її очах. Жінка втрачає на інтелекті, лише коли вона кохана. Так що бажано підтримувати в ній цей стан.
  10. 10. І хто б там що кому не говорив, а згине зло і правда переможе!
Кiлькiсть переглядiв: 120

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.