30 січня - День народження українського дитячого письменника Всеволода Нестайка

Письменник Всеволод Нестайко – один з найвідоміших дитячих авторів в Україні. Найпопулярніші його твори – трилогія «Тореадори з Васюківки», казки «В країні сонячних зайчиків» та інші. Колеги Нестайка​називають його «добрим янголом української літератури».

Всеволод Нестайко народився 30 січня 1930 року, в Бердичеві. Мама майбутнього письменника, Марія Іванівна, була викладачкою російської словесності. За родинною легендою Нестайків, вона народила Всеволода у перерві між читанням Ремарка, а бердичівський акушер, що приймав пологи, привітав маму словами: "Мадам! У вас, здається, з’явився письменник!".

Батько, Зиновій Нестайко, в молодості був січовим стрільцем, вояком Української Галицької армії. В кінці 1920-х переїхав із Західної України (вона була під Польщею) в УСРР. У 1933-му його заарештували - звинуватили у шпигунстві на користь імперіалістичних держав. Батька Всеволод більше не бачив. Мама з сином, рятуючись від голоду, переїхали до маминої сестри, в Київ. Там же пережили два роки німецької окупації. "У дитинстві в мене не було дитинства", - згадуватиме пізніше письменник. Але ніщо не зламало духу хлопчика - дивитися на світ з оптимізмом йому допомагали родинні перекази, адже дідусь по маминій лінії Іван Довганюк та прадід Семен були дотепниками, які знайдуть вихід з будь-якої ситуації.
За 55 років літературної діяльності Всеволод Нестайко написав більше 30 повістей, романів і збірок оповідань, частина яких увійшла до золотого фонду дитячої літератури України."...коли я став дорослий, захотілося повернутися у дитинство - догратися, досміятися, добешкетувати. Вихід був один - стати дитячим письменником. І, пам'ятаючи своє невеселе дитинство, намагався писати якомога веселіше", - говорив Нестайко.
Кiлькiсть переглядiв: 80

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.